O víne:
Kto sa stará o vinice, má pivnice plné vína

Jozef Sedlák, Pravda, 8. júna 2022     10 minút čítania

Vinice sú studňami vína, kto chce mať plné pivnice dobrého vína, musí sa starať o nepretržitú obnovu vinohradov, vysádzať odrody, ktoré ľuďom chutia. Tohto princípu sa držia v Château Topoľčianky. Tento podnik ukazuje, ako víno za posledných tridsať rokov zmenilo Slovensko.

Château Topoľčianky
Stretnutie s vínom v Château Topoľčianky sa začína vo viniciach a pokračuje v pivniciach.
Autor:

Slovenské víno v posledných rokoch dosiahlo veľa významných medzinárodných ocenení. O mnohé z nich sa zaslúžili aj vinári z Topoľčianok, čo celkom prirodzene pritiahlo pozornosť k územiu Slovenska a jeho vinohradníckemu potenciálu.

Dnes každý milovník vína aspoň zhruba vie, čo sa skrýva za pojmom terroir. Nuž sú to miesta, ktoré najlepšie vyhovujú pestovaniu viniča. Ten si nepotrpí práve na najúrodnejšie pôdy. Miluje však slnko a ním po celý deň vyhrievané svahy, územia, ktoré sformovali dávne oceány, inokedy sopky a vôbec divoké horotvorné pohyby do seba narážajúcich zemských platní. Keď v jeseni hrozno dozrieva, nielen maliari krajinkári, ale aj vinohradníci majú radi hmlistý opar nad krajinou. Na bobuliach sa zachytáva ušľachtilá pleseň Botrytis cinerea persoon, bez ktorej by neboli pozoruhodné výtvory prírody botrytické vína.

Sto odtienkov farieb, vôní a chutí

Vinice s takýmto terroirom, o ktorý sa postarala matka zem, nachádzame v Château Topoľčianky. Niektoré ležia na svahoch pohoria Tribeč, iné ovplyvnil Pohronský Inovec, z niektorých vinohradov, napríklad z Veľkého Zálužia, možno pozorovať Zobor. Úplne iný obraz dávajú piesčito-hlinité pahorky dvíhajúce sa z brehov Dunaja od Marcelov až po Sikeničku a Pavlovú.

Dovedna v Nitrianskej a Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti obrábajú vinári z Topoľčianok vinohrady na 660 hektároch. Opierajú sa o geologicky veľmi pestré podložie, ktoré sa v storakých odtienkoch premieta do skladby pôd a polôh s jedinečnou mikroklímou. To umožňuje pestovať veľký sortiment odrôd. Vrchný vinársky manažér Château Topoľčianky Miloš Ševčík ich naráta okolo 25. Nie je to priveľa?

Stretnutie s vínom v Château Topoľčianky sa začína vo viniciach a pokračuje v pivniciach.
Stretnutie s vínom v Château Topoľčianky sa začína vo viniciach a pokračuje v pivniciach.
Autor: Archív Château Topoľčianky

Ako sa to vezme. Slovensko množstvom pestovaných muštových odrôd vybočuje z trendu, ktorý udáva Francúzsko a vôbec západoeurópske krajiny. Kým tam sa zužuje počet pestovaných odrôd, povedzme v Bordeaux pri modrých na štvoro kľúčových, tak v Château Topoľčianky teraz obnovujú Svätovavrinecké, modrú muštovú odrodu, ktorá sa v posledných rokoch dostala na perifériu. Lenže čo je vinárska móda? Časom sa vždy vracia ku svojim koreňom a Svätovavrinecké, jeden z rodičov dnes mimoriadne populárneho Dunaja, písal dejiny slovenského červeného vína.

Pri obnove vinohradov vinári riešia delikátnu otázku, po akom víne bude dopyt v nasledujúcich desaťročiach. Vinič je trvalá poľnohospodárska kultúra, vysádza sa na desaťročia dopredu. Tzv. slovenská klasika, ktorú pri bielych muštových odrodách tvoria najmä Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Müller Thurgau a pri modrých Frankovka modrá, ale aj spomínané Svätovavrinecké, sa vysádzali do vinohradov pred rokom 1989. Stále majú výrazné zastúpenie vo viniciach, ale za posledných tridsať rokov sa vkus menil a trh chcel svetové odrody ako Chardonnay a Cabernet Sauvignon.

V deväťdesiatych rokoch boli uznané prvé slovenské odrody biely Devín a modrý Dunaj, po ktorých sa vyrojila záplava ďalších novošľachtencov. Na trhu sú žiadané. Pričinili sa o to aj Topoľčianky, na jar tohto roku ich slamový Devín získal v Paríži veľkú zlatú medailu. Predtým zažiaril na AWC Vienna. Prestíž vína narástla do takej miery, že keby mali Topoľčianky násobne väčšie výsadby, víno predajú.

Lenže, ako vraví Samuel Waldner, ktorý v Château Topoľčianky manažuje marketing, trafiť na hektár presne vkus milovníkov vína, chuťový či aromatický trend, nie je jednoduché. Čo prežije a čo zostane len súčasťou ampelografických výsadieb odkazujúcich na neuveriteľné bohatstvo viniča, do ktorého siahajú pri tvorbe nových odrôd šľachtitelia viniča? Na to neexistuje jednoduchá odpoveď.

Kde sa berú módne vína

Zo slovenského aj topoľčianskeho vínneho lístka sa napríklad už takmer či úplne vytratili Silvánske zelené, Dievčie hrozno aj Semilion. Vrátia sa? Rozhodne o všetkom trh? Kto ho vlastne v prípade vína formuje? Vinohradníci alebo obchodníci objednávajúci víno na pulty supermarketov, vinoték, reštaurácií, alebo spotrebitelia? Alebo ľudia, na názor ktorých dá vinárske publikum? Trh sa ustavične vyvíja, zachytiť a identifikovať ešte len dvíhajúcu sa vlnu záujmu vôbec nie je jednoduché.

Mnohé napovie prieskum vinárskych chutí. V Topoľčiankach na prvého mája pravidelne otvárajú pivnice svojho vinárstva a súčasne vyhodnocujú súťaž vín Vienále, v porote ktorej sedia výlučne ženy. Už dávno sa dámy neostýchajú vychutnať si pohár vína, naopak, často sú to ony, ktoré pri bežných nákupoch vyberajú víno do domácnosti. Tohto roku po dvoch rokoch pandémie prišlo na otvorené prvomájové pivnice a Vienále dovedna okolo tri a pol tisíca ľudí. A čo si žiadali?

S vínom sa žije radostnejšie.
S vínom sa žije radostnejšie.
Autor: Archív Château Topoľčianky

Nuž jednak slovenskú klasiku, ktorú ako sme spomínali, sformovala ešte výsadba spred novembra 1989, jednak obdobie po ňom, ktoré prinieslo záľubu a dopyt po vínach z nových slovenských či českých odrôd, po víne ružovom a po víne plnom bubliniek od frizzante cez čoraz populárnejšie vína typu prosecco alebo vyrobené klasickou šampanskou metódou.

Vyznávači Bakchusovho moku si mohli vybrať z 25 odrôd a z vyše 60 podôb vína – od tichého po šumivé s rôznou škálou sladkosti – od suchých cez polosuché a polosladké až po vína prírodne sladké vrátane ľadových a slamových. Ide aj na slovenské pomery o mimoriadne širokú ponuku vín.

"Je to naša odpoveď na osobitné nároky slovenských milovníkov vína túžiacich ochutnať z každého vinohradníckeho rožku trošku,“ opíše dôvody, prečo Château Topoľčianky udržiava taký široký sortiment vína, Miloš Ševčík a dodá, že vinárstvo musí naň prihliadať aj pri obnove vinohradov.

Krása nekonečnej premeny

Ako vidno, robiť víno nie je jednoduché. Pri pohári vína sa stretajú dve až tri generácie s rôznou vinárskou skúsenosťou. Niektorí ľudia po celý život zostanú verní vínam, ktoré sa naučili piť v mladosti. Nie sú to, pravdaže, tie isté vína, odvtedy sa zmenili technológie, nastalo oteplenie, ktoré prospelo červeným vínam, a v Topoľčiankach na svetovej úrovni zvládli aj výrobu takých delikátnych vín, ako sú ľadové a slamové.

Ide o vinársku zriedkavosť, ktorej sa každoročne vyrobí len pár sto litrov. Ľudia tento druh vína, ktorého výrobu objavili Nemci a Rakúšania, radi kupujú ako darčekové víno. Château Topoľčianky ho pritom ponúka za cenu, akú si raz do roka pri výnimočnej príležitosti môžu ľudia dopriať. Práve cenová dostupnosť a pritom kvalita konkurujúca drahším produktom pomohla Château Topoľčianky k výnimočnému postaveniu na slovenskom trhu s vínom.

S vínom sa žije radostnejšie.
S vínom sa žije radostnejšie.
Autor: Archív Château Topoľčianky

Je to víno pre širokú spoločnosť aj na reprezentačné príležitosti. Rozvíjať takéto vinárske univerzum si môže dovoliť len podnik, ktorý má jednak silné vinohradnícke zázemie, jednak modernú spracovateľskú kapacitu, ale hlavne ľudí, čo rozumejú svojej práci.

Trpezlivosť, znalosť a cit pre víno je príznačná nielen pre zakladateľov spoločnosti na čele s Milanom Waldnerom, Karolom Krížom, Vladimírom Kuklom a Vladimírom Striežencom, ale aj ich deti, ktoré sa zapojili už do bezprostredného manažovania vinohradnícko-vinárskej spoločnosti.

Víno je o večnej metamorfóze. Ak ľudia objavia jej podstatu, nájdu spôsob, ako v každej dobe vyrobiť víno, ktoré ich poteší. Čo všetko je vo víne? Starí Rimania odkázali ľudstvu, že je v ňom pravda a zdravie. In vino veritas et sanitas. Pravda o nás samých, o zdraví našom, celej spoločnosti, jednoducho krajiny, vo vinohradoch ktorej sa rodí.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist