O víne:
Vinár Richard Tóth: Satisfakcia zo Štrasburgu

Jozef Sedlák, Pravda, 12. júna 2019     9 minút čítania

Slovensko je krajinou pozoruhodných bielych vín. Ďalší dôkaz o tom poskytol Les Concours des Grands Vins Blancs du Monde 2019. Šampiónom Pinot Blanc du Monde sa stal vinár Richard Tóth z Vinosadov. Majstrovsky urobené víno znova obracia pozornosť k odrode, ktorá je prirodzenou súčasťou slovenských viníc.

vino-R Toth-VARECHA
Richard Tóth má vo vrecku šampióna Pinot blanc du Monde zo Štrasburgu.
Autor: ,

Takou bolo kedysi Silvánske zelené. Lenže víno podlieha vrtkavej móde, ktorá je schopná smrteľným spôsobom uškodiť niektorým odrodám, hoci utvárali vinárske dejiny krajiny. Spomeňme si na Silvánske zelené, ktoré sa dostalo na samú perifériu slovenských vinohradov.

Teraz Richard Tóth, vinár s malokarpatskými koreňmi, pripomína slovenskému publiku, v čom je sila slovenského vína – v dokonalom súzvuku odrody s priestorom. Po rokoch všelijakých kotrmelcov konečne nachádzame a oceňujeme miesta, kde tá-ktorá odroda patrí.

V čase, keď má z rodiny pinotov na Slovensku v očiach milovníkov vína väčší glanc Pinot gris, teda Rulandské šedé, prináša Tóth svojím majstrovským dielo zvučné a presvedčivé posolstvo. Čože vraví?

Priatelia, ak máte radi biele víno, je tu aj Pinot blanc. Nepotrebuje si pomáhať ani zvyškovým cukrom, ani priebojnou aromatikou. Víno, pravdaže, vonia, ale jemne, aróma je primeranou súčasťou jeho komplexnej výbavy, ktorá si zakladá na dokonalom zladení farby, jemnej vône a šťavnatej chuti, zrelého žltého ovocia. Korenistosť aj medovosť, zrelá maslová hruška, ako pozdrav z babičkinej záhrady, podčiarkujú ušľachtilosť tohto vína.

Víno našich lások (o)sudové

Víno nepochybne prispieva k rastu slovenského sebavedomia. Je celkom prirodzené, že ocenenie, ktoré vinári dosiahnu na medzinárodných súťažiach, kde sa stretáva konkurencia z celého sveta, si doma viac vážime. Štrasburg je staré vinohradnícke mesto s pohnutou históriou. Z jednej strany Rýna, ktorý utváral dejiny západnej Európy, leží Francúzsko a z druhej Nemecko. Obe tieto krajiny krvavo súperili o bohaté mesto a zanechali svoj kultúrny vplyv aj na víne. Víno z okolia Štrasburgu a Colmaru však nie je ani nemecké, ani francúzske, ale alsaské. Originálna vinárska gotika.

Je to víno z pomedzia či rozhrania kultúr, ktoré sa miesili, navzájom ovplyvňovali a formovali európsku mienku o Rizlingu rýnskom (vínu, ktoré považujeme za nemecké), ale aj o pinotoch, čo sú vína burgundské. A teraz z mesta, ktoré je sídlom Európskeho parlamentu, teda akýmsi hlavným mestom starého kontinentu, príde skvelá správa o úspechu Pinotu blanc.

Čo to vlastne znamená? Celkom jednoznačne priznanie vysokej kvality slovenskému vínu, malokarpatským vinohradom a samozrejme je to ocenenie talentu slovenského tvorcu.

Richard Tóth je produktom veľkého tektonického zlomu, ktorý zažilo slovenské vinohradníctvo a vinárstvo po roku 1989. Richard Tóth vlastne ani nemal byť vinárom, ale v určitej chvíli prišiel moment, keď sa v ňom mocne ozvala vinárska krv. Dodnes si to pamätá a ďakuje za životnú príležitosť vykonávať toto ušľachtilé remeslo, ktoré ho nesmierne baví a napĺňa.

Možno to bola babička, družstevná vinohradníčka, možno drobná vinica, ktorú mal každý Vinosadčan za domom, čo stáli v pozadí jeho rozhodnutia, ktoré postupne vyústilo do dnešného už profesionálneho vinárskeho života.

Richard Tóth poctivo priznáva, že na začiatku jeho vinárskej praxe bola výroba sudových vín. Nehanbime sa za tento ľudový produkt, veď koľkí sa práve s ním zoznamovali s dievčatami, budúcimi manželkami na zábavách a diskotékach. A z tejto základiny bol pre premýšľavé mladé hlavy iba krok k novej kvalite – odchod od jednoduchej remeselnej výroby nápoja k tvorbe vína so všetkými atribútmi umenia.

Tóth ohraničuje onen predel rokom 2007, keď sa odstrihol od jednoduchého, síce chutného sudového vína a dal sa na produkciu, ktorá si trúfla na vyššie méty. Na jej začiatku bolo sedemtisíc fliaš, po lanskej sezóne je to 60-tisíc fliaš, ktoré jednoznačne deklarujú pôvod v slovenských vinohradoch.

Ako vinárovi rastú krídla

Sme v Tóthovej výrobe, ktorá je súčasťou rodinného domu. Pôvodne sa tu nerátalo s tým, že raz jeho súčasťou budú priestory na spracovanie vína. Ale úspechy v Národnom salóne vín – dva razy šampión v rokoch 2010 a 2012 s Devínom, a to v kategórii suchých vín, dodali spolu s medzinárodnými víťazstvami na francúzskych súťažiach alebo Concours Mondial du Bruxelles mladému mužovi krídla. Jeho vínu reputáciu aj obchodný úspech. To vlastne umožnilo investovať do zveľadenia malého vinárstva, ktoré okrem Richardovej rodiny, dáva prácu dvom zamestnancom. Takto, zdanlivo akoby z ničoho, po rokoch húževnatej práce vzniká malé rodinné vinárstvo.

Ako definovať talent? Ako dar z nebies, súčasť genetickej výbavy podporenej húževnatosťou, dávkou zdravej ambicióznosti pretavenej do každodennej poctivej práce? Všeličo by sa mohlo ešte dodať, ale vždy o skutočnom talente hovorí až dielo, v našom prípade víno.

Pinot blanc s titulom šampióna nemohol Richard Tóth urobiť skôr ani neskôr, ročník 2018 priniesol zdravé hrozno s výbornou cukornatosťou blížiacou sa k 23 stupňom, ktorému v ústrety kráčal už vinár s dostatočnou praxou, skúsenosťou a rozvinutým citom.

Richard nechal surovinu 12 hodín macerovať. Počas poldňového ležania na šupkách sa do muštu dostali z bobúľ aromatické látky, ktoré sa stali súčasťou harmonickej výbavy tohto vína. Nemá zmysel opisovať všetky detaily vzniku vína, tie vinár nosí v hlave a pri každom víne a ročníku aj tak musí postupovať inak. Jedno je isté, Richard Tóth bol pripravený urobiť veľké víno. Štrasburg mu dal titulom šampióna pečať, pod ktorou je dobrozdanie špičkových medzinárodných enológov, somelierov či obchodníkov s vínom.

Vinári potrebujú takéto povzbudenie, nabíja ich energiou a posúva k realizácii smelých plánov. Na Slovensku v dôsledku historického vývoja poznačeného kolektivizáciou nemáme mnohogeneračné rodinné vinárstva. Ešte len vznikajú. Kapitál si vytvárajú krvopotne, Richard Tóth si musel aj požičať, ale mladosť je plná odvahy hnaná motorom s obrovským výkonom. Aj preto sa Tóth so záväzkami vedel vždy vyrovnať.

Živobytie i múza

Teraz má pred sebou životný cieľ – vybudovanie rodinnej vinice. Keďže pod Malými Karpatmi sa len ťažko hľadajú vinohradnícke pozemky, lebo ich ceny sú prehnane vysoké, vyšraubované do výšin aktivitami developerov, obrátil svoju pozornosť na juh. V Strekovskom vinohradníckom rajóne v priestore ohraničenom Parížskym kanálom a Mužlianskym potokom buduje vysnívaný vinohrad. Tohto roku spracuje z 5 hektárov Rizling rýnsky, Sauvignon, Dunaj, Pinot noir a Muškát Otonel z vlastnej úrody. Surovinové zázemie posilnil na jar výsadbou 4 hektárov Cabernetu Sauvignon, Cabernetu franc, Merlotu a Pinotu noir. A v budúcnosti plánuje ešte rozšírenie svojho vinohradníckeho kopca o ďalších desať hektárov.

Je to poloha s dobrou mikroklímou, prefukuje tu vetrík a ílovito hlinitá pôda tvorená nánosmi spraše bohatej na vápnik je skvelým lonom na pestovanie modrých muštových odrôd.

Richard Tóth hľadí s nádejou do budúcna. Má 45 rokov a najlepšie vinárske roky pred sebou. V rodine dorastajú dvaja synovia a Richard dúfa, že raz budú kráčať v diele rodičov, pre ktorých je víno viac než živobytím, je múzou, umením, tým, čomu vravíme naplnením života.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist