O víne:
Salón vín zobrazuje dušu krajiny

Jozef Sedlák, Pravda, 7. júla 2020     12 minút čítania

Národný salón vín predstavil pätnásty raz najlepšiu kolekciu vín Slovenska. Nie je ešte úplná. Od júna možno v Apponyiho paláci v Bratislave ochutnať prvých top 25 vín ročníka 2019. Sú to vína šumivé, biele skoré aromatické a tiež ružové vo všetkých polohách sladkosti. Kolekciu dokompletizujú o neskôr dozrievajúce vína v septembri.

víno, fľaše, pohár, vývrtka, sud
Pripomeňme, že v Bratislave sa narodilo prvé šumivé mimo územia Francúzska a slávny Jakub Palugyay dostal vína zo Slovenska do sveta, keď sa ešte len rodila identita mladého vinárskeho národa.
Autor:

Výraznou črtou jubilejného výberu nie je len ako vždy nezameniteľná ročníková črta. Ako výstižne poznamenal Vladimír Mrva, slovenské vína múdrejú časom. Do najlepších rokov prichádza pokolenie, ktoré na začiatku 90. rokov začalo písať vzrušujúcu kapitolu moderného slovenského vína. S každým novým desaťročím však vstupuje na scénu nová ambiciózna generácia vinárov. Salón ukazuje večné súperenie pokolení, ich ambície a meniaci sa pohľad na víno.

A tak ochutnávajúc svieže vína ročníka 2019 uvedomujeme si nielen terroirovú a odrodovú pestrosť Slovenska, ale aj rozmanitosť tvorcov, ktorí napokon formujú ducha a fazónu vína. Máme tu teda víno ako obraz prírody a človeka, zhmotnenú sekvenciu energie slnka, rastliny, pôdy a človeka z istého nenapodobiteľného obdobia vývoja. Svedectvo času, ktorý sme pred chvíľou prežili a vidíme ho optikou moku a nálady, čo nás ovládla, keď sa vína zmocnili naše oči, nos a ústa.

Kto diktuje kurz

Do salónu sa usilovalo dostať 118 vín od 31 výrobcov, ktorí sa nominovali do finále prostredníctvom oblastných súťaží. Cez degustačné sito prepadla väčšina uchádzačov – na police salónu sa dostalo napokon len 13 výrobcov. Tí najúspešnejší boli zastúpení dvoma, troma, ba aj štyrmi vínami.

Otcovia zakladatelia novej ponovembrovej éry – vinárstva Mrva&Stanko, Peter Matyšák, Villa Víno Rača či Vinárstvo Pavelka a syn mali vrch nad vinármi, ktorí v niekoľkých vlnách prišli po nich. Prenasledovatelia však dýchajú lídrom na krk. Prospieva to budúcnosti vína, pretože súperenie ho posúva dopredu.

Zvláštnosťou tohtoročného salónu, ako podotkla riaditeľka vinárskeho a vinohradníckeho Zväzu Jaroslava-Kaňuchová Pátková, bol nevídaný záujem vinárov prezentovať sa šumivými vínami. Tradičná trojka výrobcov – Hubert Sereď, Víno Nitra a Chateau Topoľčianky – sa stretla s vyzývateľmi spomedzi ostatných vinárstiev.

Tie svoju rastúcu vyspelosť demonštrovali aj produkciou šumivých vín. Šampiónom sa stal pezinský vinár Milan Pavelka, ktorý si zakladá na identite svojho vína – počnúc vinohradmi, pokračujúc pivnicou a celou škálou rozmanitých druhov vína. Pavelka Blancs de blancs, brut extra dry, nenašlo premožiteľa.

Petra Matyšáka možno označiť za vinára obrodzujúceho klasické slovenské odrody. Pred pár rokmi sa jeho Müller Thurgau zaskvel veľkou zlatou medailou na Bacchuse Madrid, teraz víno ľahučkou aromatikou excelovalo v národnom salóne. Krásny návrat k jednej z pôvodných odrôd, k vínu, ktoré je skvelým partnerom mnohých slovenských jedál.

Pred desiatimi rokmi získali trnavskí vinári Vladimír Mrva a Peter Stanko na Vinalies Internationales Paris titul šampióna za Cabernet Sauvignon rosé. Toto víno potvrdilo brilantnú techniku tvorcov a nehynúcu silu svojho rodiska, ktorým je vinodolský vinohrad. Naozaj zlatý dol slovenského vína so šibalskou emóciou.

Kvarteto šampiónov uzatvára Peter Matyšák s polosladkým roséčkom z kabernetu od svojho dvorného dodávateľa excelentného hrozna Richarda Sojáka. Vinica odráža trblet vína vo vodách Váhu, je v ňom energia rieky a sladkosť ľúbiacej ženy. Víno určené milencom.

Čo chutí cudzincom

Pozastavme sa ešte pri niektorých zvláštnostiach. Medzi bielymi aromatickými vínami sa prezentoval päť ráz Irsai Oliver, čím dosiahol najvyššie zastúpenie spomedzi všetkých odrôd. Toto voňavé víno milujú vinohradníci aj milovníci vína. Pri ružových sa v salóne objavili nielen Cabernet Sauvignon a Frankovka modrá, ale aj Syrah, úplný nováčik, pravda, ešte oficiálne neregistrovaný. Život opäť raz predbehol zdĺhavé slovenské administratívne konania.

Salón vín bude skompletizovaný v jeseni, keď kolekciu doplnia biele a červené vína, ktoré ešte dozrievajú v nádobách. Na margo ročníka možno poznamenať, že bol bielym, ako to už na Slovensku býva, naklonený. Majú dosť kyselín, ktoré sa postarali o dobrú kostru a sviežosť vína, vôňu príznačnú pre vína zo severnej vinohradníckej oblasti. Vladimír Mrva očakáva, že v jeseni sa ukáže plnosť, bohatá štruktúra vín a charakter typický pre jednotlivé odrody.

"Príďte do salónu a ochutnajte do vína rozpustenú krásu slovenskej krajiny,“ pozýva milovníkov slovenského vína na degustáciu Jaroslava Kaňuchová-Pátková. Našinec, ktorý korzuje po Starom Meste, akoby neraz prehliadal pútač Národného salónu vín. Robí chybu, lebo návštevou spojí dva zážitky – spozná minulosť svojej krajiny a ochutná jej šťavnatú emóciu ukrytú vo víne.

V podzemí Vinohradníckeho múzea, ktoré je len na skok od Hlavného námestia, objavíme zabudnutý svet prešporských vinohradníkov a vinárov. Pripomeňme, že v Bratislave sa narodilo prvé šumivé mimo územia Francúzska a slávny Jakub Palugyay dostal vína zo Slovenska do sveta, keď sa ešte len rodila identita mladého vinárskeho národa.

Cudzinci sú z návštevy salónu vín nadšení. Hľadajú v nich dušu krajiny a prednostne sa zaujímajú nie o svetové odrody, ale o rizlingy vlašské, müllery, frankovky a novošľachtence, Devín, Dunaj, Hron. Nikde ich nenájdu, len na Slovensku. Zájdime teda do salónu, objavíme čarovné kúty krajiny, ktoré dokáže prezentovať len víno.

Národný salón vín 2020 – jarné kolo
Vína tiché biele suché, polosuché a polosladké      
Odroda Ročník Sladkosť Výrobca
1. Müller Thurgau 2019 suché Víno Matyšák
2. Rivaner 2019 suché Baynach
3. Iršai Oliver 2019 suché Baynach
4. Müller Thurgau 2019 suché VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
5. Muškát moravský 2019 polosuché Víno Matyšák
6. Iršai Oliver 2019 polosuché Víno Matyšák
7. Iršai Oliver 2019 polosuché Ježík František
8. Iršai Oliver 2019 polosladké Villa Vino Rača a.s.
Vína tiché ružové suché      
9. Cabernet Sauvignon rosé 2019 suché VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
10. Syrah rosé 2019 suché VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
11. Frankovka modrá 2019 suché Villa Vino Rača a.s.
12. Cabernet Sauvignon 2019 suché Château Rubáň
13. Frankovka modrá 2019 suché Víno Matyšák
Vína tiché ružové polosuché a polosladké      
14. Cabernet Sauvignon 2019 polosladké Víno Matyšák
15. Cabernet Sauvignon 2019 polosuché Château Rubáň
16. Cabernet Sauvignon rosé 2019 polosuché VÍNO MRVA & STANKO, a.s.
17. Cabernet Sauvignon rosé 2019 polosuché JP Winery
18. Cabernet Sauvignon 2019 polosuché Cintavý & Pisarčík Vinárstvo
19. Elizabeth 2019 polosuché Golguz
Šumivé vína biele      
20. Sekt Pavelka Blanc de Blancs NV Brut VPS – Paveslka a syn
21. Sekt Pálffy Brut NV Brut Víno Nitra
22. Sekt Hubert zero dosage NV Brut nature Hubert J.E., s.r.o.
23. Grand Sekt Pinot NV Brut Movino, spol. s.r.o.
24. Sekt Pálffy extra dry NV Extra Dry (Ex. Sec.) Víno Nitra
25. Sekt Pálffy extra dry NV Extra Dry (Ex. Sec.) Víno Nitra

Poznámky NV – neuvedený ročník, tučným písmom sú uvedení šampióni kategórie

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist