O víne:
Víno: Galéria dobre známych vôní a chutí

Jozef Sedlák, Pravda, 29. novembra 2021     7 minút čítania

Nič lepšie nevyjadruje podstatu nášho zmýšľania a esenciu bytia ako víno, ktoré pijeme. Variabilitu slovenskej vínnej DNA prezrádza najnovšia ponuka Vitis Galéria.

Ingrid Vajcziková, víno, Hubert
Ingrid Vajcziková, enologička spoločnosti Hubert J. E. s vínami z kolekcie Vitis Galéria.
Autor: ,

Pod galériou si predstavujeme veľkolepý priestor so zbierkou umeleckých predmetov, obrazov, sôch a iných artefaktov. Lenže k artefaktom patrí aj víno, je síce pominuteľné ako človek, ale vstupujúc do našich úst, a v širšom zmysle slova životov, nás obohacuje a núti znova a znova sa pýtať, čo vlastne je dôležité. Odpoveď znie: dobre žiť. A dobre žiť znamená piť dobré víno.

Cez víno spoznávame seba, krajinu, je to náš nezameniteľný identifikačný kód.

Najnovšia kolekcia vín Vitis Galérie je veľkým návratom k slovenskej klasike, ktorú tvorí trio bielych prívlastkových vín v zostave Veltlínske zelené, Rizling vlašský a Müller Thurgau.

Trojica týchto vín bola a vlastne ešte stále je základom slovenských vinohradov, no podobne ako celá slovenská spoločnosť prešla dramatickým vývojom. Posledných tridsať rokov je obdobím strát a nálezov.

"K nálezom patrí poznanie, že vína, ktoré pili naši rodičia, sú dobré ako oni sami, práve ony symbolizujú časy našej mladosti a pritom sú iné, ľahšie, sviežejšie a vyzretejšie – dozreli práve tak ako naši rodičia aj my sami,“ vraví Ingrid Vajcziková, hlavná enologička spoločnosti Hubert J. E. Tá buduje a šľachtí značku Vitis Galéria.

Náš kraj, naše víno

Základnou prednosťou vín nesúcich označenie Vitis Galéria je istota a čitateľnosť dobrého zážitku. Keď sa človek blíži k rodičovskému domu, ešte tam nie je, a už cíti vôňu z kuchyne svojej mamy, ktorá sa všetky dobroty naučila robiť od našej babičky. Buchty, pečené kurčatá, kačice a husi a k tomu víno z dedovej pivnice. Veltlínček s chuťou mandle, vlašáčik nežný sviežosťou májovej lúky, müller s vôňou babičkinej kvetinovej záhrady. Kde tie časy sú? Vo fľaške dobrého vína!

Množstvo týchto asociácií sa spája s vínami, ktoré práve teraz prichádzajú na trh. Sú ľahko identifikovateľné podľa elegantnej čiernej etikety, ktorá pripomína nedeľnú dedinu, keď sa ľudia vyobliekaní do sviatočných šiat vyhrnú do kostola na pobožnosť. Nedeľa – čas zastaviť sa, čas na dobré jedlo a nápoje.

Keď si otvoríme fľašu niektorého zo slovenského vínneho kvarteta, otvoria sa nám pred očami slovenské vinohrady. Vína, ktoré prináša Vitis Galéria, pochádzajú z Južnoslovenskej, Nitrianskej a Malokarpatskej oblasti. Cez víno pred nami defiluje vinohradnícka krajina pestrá ako maliarova paleta.

Posledných tridsať rokov sa usilujeme odhaliť vo víne množstvo odtienkov v jeho farbách, vôni a chuti. Pripadáme si ako v triede sedemnásť-, osemnásťročných dievčat a chlapcov. Navzájom po sebe pokukávajú a hľadajú svoju vysnívanú lásku. Hľadajú odtienok, ktorý pasuje práve im, nejakú originálnu črtu. A práve tu sa usilujú rozvinúť vo svojich vínach tvorcovia vín nesúcich značku Vitis Galéria.

Ak sa vína narodili vo vinohradoch južného Slovenska, predstavme si vinice na nánosoch dunajského piesku a hliny obkľúčené miernymi pahorkami a zelenými hájikmi agátov a dubov. Také vinohrady, objavíme v Moči, vo Virte, kúsok ďalej od Dunaja v Marcelovej, vo Sv. Petri, v Dulovciach a ešte severnejšie, stále v epicentre slovenského juhu, v Strekove. Vinice tam ležia na miernych svahoch. Dvíhajú sa nejakých sto až dvesto metrov nad hladinu mora, klíma je mäkká, ovplyvňovaná veľtokom, duša krajiny aj vína široká, a pritom pikantná. V pôde je dosť vápnika, má dosť kyseliniek, preto je víno živé.

Zabrúsme do okolia Serede. Hneď vedľa leží Šintava, jedna z periel Nitrianskej vinohradníckej oblasti, kde krajinu formovala rieka Váh. Jeho nánosy, ale aj vietor ukladajúci do mohutných vrstiev spraš vytvorili pôdu, ktorá dáva vína plné energie a espritu. A potom je tu trinásta – administratívna – komnata Malých Karpát v podobe vína z Hlohovského vinohradníckeho rajón. Svojbytné víno z päty Považského Inovca.

Partner do každého času

Známy moravský vinár, šľachtiteľ a vizionár vín Miloš Michlovský povedal, že enológovia majú víno, ktoré ide do fliaš, v hlave dávno predtým, než sa tam dostane. No aby sa táto predstava naplnila, treba ideu vína poctivo premieňať na skutočnosť rezom, zelenými prácami, dobre načasovaným zberom vo vinohrade.

„Víno Vitis Galéria je dielom plodnej spolupráce enológov a vinohradníkov. Stretávame sa od jari do jesene, od rezu po zber sme vo vinici. Preto môžeme hovoriť o víne ako o našom spoločnom diele,“ hovorí Ingrid Vajcziková, hlavná enologička Hubert J. E.

Slovensko prežíva dobu plnú zlomov. Všetci si želáme koniec pandémie. Nehľadiac na jej nové zovretie vari len svitá na nové lepšie časy. Tento optimizmus signalizuje práve spracúvané víno.

„Všetko mladé víno, ktoré dodávame na trh – Irsay Oliver, Müller Thurgau, Muškát Ottonel, ružová frankovka či Modrý Portugal – je vypredané. A k tomu prichádza dobre vyzretý ročník 2020 prívlastkových vín Vetlínskeho zeleného, Rizlingu vlašského, Mülleru Thurgau,“ hovorí Ingrid Vajcziková.

S vínom sa žije ľahšie, lebo je partner do každého času. Nuž ochutnajme, ako chutí víno, ktoré je čiastkou nášho vlastného ja. Pozná nás a my lepšie s ním spoznáme seba aj kraj v, ktorom žijeme.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist