O víne:
Národný salón vín 2022: Povznášajúca sladká ľahkosť

Jozef Sedlák, Pravda, 2. júna 2022     9 minút čítania

Slovenské víno aj jeho milovníci sa menia. Nielen preto, že každý rok prinesie v dôsledku rozmarného počasia hrozno s nenapodobiteľnou chuťou, ale mení sa aj móda, vkus ľudí. Príklon k menej alkoholickým vínam, ružové s jasnejšou sladkou stopou a šumivé s perlivými v ponuke, akú trh nepoznal za posledných tridsať rokov. Toto je rámec tohtoročného už 17. jarného ročníka Národného salónu vín.

Jaroslava Kaňuchová-Pátková
Vinárka Jaroslava Kaňuchová-Pátková: víno chutí najlepšie v pivniciach salónu.
Autor: ,

Zavedenie jarného alebo májového kola Národného salónu vín priniesla snaha dostať do salónu vína v optimálnej zrelosti. Na jar sa vyhodnocujú vína skôr dozrievajúcich bielych aromatických odrôd, tiež vína ružové, šumivé a vína perlivé bez rozdielu farby a cukru. Dovedna ide o 25 vín v šiestich kategóriách. Prehľad o top vínach prináša tabuľka. V septembri sa potom vyberie zvyšných 75 vín vyrobených z klasických bielych a modrých muštových odrôd vrátane slovenských novošľachtencov.

Do jarného kola 38 výrobcov prihlásilo 150 vzoriek. Vytúžený cieľ však dosiahlo so svojimi vínami 15 vinárstiev. Sitom teda prepadlo 23 vinárskych podnikov. Biblická pravda veľa povolaných, málo vyvolených, ako vidno, pri víne stále platí. Štyri odborné komisie, ktoré sústredili najlepšie degustátorské ústa Slovenska, by mali garantovať, že na police salónu sa dostali len najlepšie vína.

Bublinky šumia aj perlia

Ak sa niekomu zdá, že vzoriek mohlo byť viac, žiada si to vysvetlenie. Nie všetci vinohradníci pestujú skoré odrody a nie všetci vinári vyrábajú z nich vína. Niekedy ich označujú za jednoduchšie, lenže, ako sa hovorí, v jednoduchosti je krása a dodajme, že aj umenie vyrobiť víno z takých odrôd ako je Irsai Oliver, Muškát moravský, Muškát žltý, Müller Thurgau, Roter muskateller či Veltlínske červené skoré. Tieto vína prichádzajú na trh ako prvé z ročníka a naznačujú jeho silu.

Známy pezinský vinár Milan Pavelka na margo ročníka 2021 poznamenal: "Biele vína konečne boli také, po akých sme túžili. S prirodzenými kyselinkami, ktoré pošteklia na jazyku, plné vône a ovocia od egrešov, cez marhule a broskyne v bielych vínach a jahody a maliny v ružových. Dochuť vín je dlhá, bez horčín.“

Môžeme sa teda tešiť na nadpriemerné vína. Tón v bielych udala spoločnosť Villa Vino Rača, ktorá sa blysla s naozaj exkluzívnym Irsai Oliverom Exclusive. Kríženec Bratislavského bieleho a Čabianskej perly má jemnú zelenkavo-žltú farbu, vonia po muškátoch, objavujú sa tóny žltého melónu a egreša. Polosuché vínko má šťavnatú kyselinu a príjemnú grapefruitovú dochuť. Je to moderný návrat do našej nedávnej minulosti.

Zámerne sme vyzdvihli víno z formálne piatej kategórie, bola však najviac obsadená, 41 vín tvorilo najsilnejšiu konkurenciu.

V tohoročnom salóne bola mimoriadne bohatá ponuka šumivých vín. Tie donedávna vyrábalo päť vinárstiev, teraz ich do súťaže poslalo, ako podotkla riaditeľka salónu Jaroslava Kaňuchová-Pátková, štyrikrát toľko.

Každé vinárstvo s reputáciu sa chce blysnúť šumivými, ktoré od začiatku svojho zrodu v slávnej Champagni predstavovali vrchol vinárskeho luxusu. Základné víno si vyrobia vinári sami, sekundárne kvasenie, počas ktorého vzniká fascinujúci reťazec bubliniek, však zvládnu vo vlastnej réžii nie všetci. Na to využívajú vinárov špecialistov. Tohtoročným víťazom sa stalo Víno Mrva&Stanko s vyzretým produktom Grand cuvée 2017. Ako ročník prezrádza, ide o víno, ktorého sviežosť a harmóniu zrodil čas, čo je miera hodnoty každého dobrého vína.

A keď už sme pri bublinkách, nemožno si nevšimnúť, ako sa po 30 rokoch Slovensko vracia do éry perlivých vín, teda vín dosycovaných oxidom uhličitým. Tieto vína mnohým evokujú slávne talianske prosecco. Tu však ide, samozrejme, o oveľa jednoduchšiu a lacnejšiu výrobu. Na spoločnosť dolieha ekonomická kríza, ktorá zvyšuje dopyt po lacnom a dodajme aj z hľadiska výroby vína menej rizikovom nápoji. Pretože druhotná fermentácia, ktorou šumivé vína prechádzajú a pri ktorej prirodzenou cestou vzniká oxid uhličitý, je zložitejší, riskantnejší a aj nákladnejší spôsob zrodu bublinkového vína. No aj toto víno si vyžaduje majstrovstvo. Spomedzi 20 konkurentov ho najlepšie preukázalo duo Dubovský a Grančič s perlivým vínom Bianco 2021.

Ako si urobiť opojné leto

Napokon nám zostali dve kategórie v letnej sezóne mimoriadne populárnych ružových vín. Dvojnásobným šampiónom sa stalo Víno Matyšák. V kategórii suchých roséčok sa blyslo Frankovkou modrou z rady Prestige a vo vínach s vyšším obsahom zvyškového cukru dominoval Matyšákov ružový Cabenet Sauvignon Prestige. V jednom aj druhom prípade ide o minuloročné vína, ktoré pochádzajú z overených polôh – frankovka je z Hlohovca a kabinet z juhoslovenské­ho Búča.

Pri ružových vínach výrobcovia rešpektujú slovenskú chuť. "Ľudia si žiadajú vína, ktoré nie sú len svieže, čerstvé s priehrštím ovocnej chute, ale pocítia aj sladkosť. Práve s ňou spájajú leto a grilovačky, pri ktorých sa ružové popíja,“ všimla si Jaroslava Kaňuchová Pátková kurz, ktorým sa uberá chuť slovenských milovníkov ružového vína.

Slovenskí vinári sa pri výrobe ružových vín neboja experimentovať. Okrem už tradičného Cabernetu Sauvignon a Fankovky modrej padli do lisu aj bobule Alibernetu, ktorý sa pôvodne využíval ako farbiarka do červených vín, objavili sa aj roséčka z Dunaja, Hrona a Nitie, tiež Svätovavrineckého, Syrahu a Zweigltrebe.

Šampióni prvého kola Národného salónu vín.
Šampióni prvého kola Národného salónu vín.
Autor: Jozef Sedlák, Pravda

Najúspešnejším slovenským vinárstvo je po jarnom kole Národného salónu vín Víno Matyšák so šiestimi vínami na policiach salónu, štyri vína sú od spoločnosti Vín Mrva&Stanko, dve vína patria Villa Vino Rača.

Na ochutnávku najlepších slovenských vín vystavených v Národnom salóne vín sa možno vybrať už prvého júna. Salón sídli v centre Bratislavy v Múzeu vinohradníctva, ktoré je súčasťou Apponyiho paláca. V októbri jarnú kolekciu doplní výber 75 vín, ktoré tak dajú úplný obraz o ročníku 2021. Pravda, v prípade červených tam návštevníci nájdu aj vyzreté červené moky z predchádzajúcich ročníkov. Tie totiž potrebujú viac času na to, aby prejavili svoju krásu. Po ére pandémie je salón dobrou voľbou, ako si spríjemniť letné chvíle ochutnávkou najkrajších slovenských vín.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist