O víne:
Mrva&Stanko spojili nespojiteľné: V cuvée platí jedna plus jedna sú tri

Jozef Sedlák, 9. júna 2023     14 minút čítania

Vinár obstojí v čase, ak ľuďom prináša novú podobu vína, tvrdí Vladimír Mrva (1967). Narodil sa do zlatých šesťdesiatych rokov. Ako tridsaťročný založil v roku 1997 s priateľom Petrom Stankom dobre známu vinársku značku Víno Mrva&Stanko. Pohľad na víno z iného uhla je to, čo od vinára čaká čoraz náročnejšie slovenské publikum, hovorí Vladimír Mrva.

Peter Stanko a Vladimír Mrva
Peter Stanko a Vladimír Mrva (vpravo) vybudovali jednu z najznámejších značiek slovenského vína.
Autor:

Aké prekvapenie ste pripravili pre milovníkov vína tohto roku?

Kupáž dvoch vín, ktorú by málokto čakal. Spojili sme zdanlivo nespojiteľné odrody – Muškát žltý a Sauvignon. Obe odrody sú aromatické, ale vlaňajší ročník priniesol výnimočné hrozno, ktoré umožnilo v mysliach mnohých nepredstaviteľnú kombináciu. Citlivým spojením oboch odrôd vzniklo víno, v ktorom je košík tropického ovocia – grepy, citrusy, medovka. Je to nádherné ovocné, šťavnaté víno ako stvorené na spríjemnenie prichádzajúcich letných večerov. Už sme ho predstavili na desiatkach degustácií. Ľudí naozaj očarilo. Ochutnávali ho znovu a znovu prekvapení jeho aromatickým a chuťovým prejavom. Pre vinára je to najlepšie zadosťučinenie.

Ako sa vôbec zrodil nápad na kupáž dvoch vín, aká tu ešte nebola?

Nápad je spravidla vecou okamihu, ale v zásade ním vinár vyhodnotí všetku predchádzajúcu skúsenosť z práce s vínom. Ročník 2022 priniesol ako každý iný originálne prejavy jednej aj druhej odrody. Pri ochutnávaní Muškátu žltého som si všimol, že nebol typicky muškátový ako zvyčajne. Objavili sa v ňom skôr citrusovo-grepové tóny, menej muškátové. Urobiť ho v čistej odrodovej podobe, tak ľudia zapochybujú, či vôbec ide o muškátové víno. Hneď oproti muškátu dozrieval Sauvignon. Ochutnal som ho ústami ovplyvnenými expresiou muškátu a zrazu som zacítil neuveriteľnú explóziu chutí. Prišlo to náhle a spontánne, akoby čírou náhodou. Zopakoval som ochutnávku na druhý deň, o týždeň, o dva a ako sa moky vyvíjali, stále viac som nadobúdal istotu, že som objavil spojenie vín, ktoré môže priniesť prekvapujúcu chuť a vôňu. Kupážou vzniklo nádherné víno s jemným dotykom cukru. Je polosuché a kto ho ochutná, neskrýva potešenie.

Slovensko sa roky uberalo cestou odrodových vín, v posledných rokoch sa však venujete tvorbe perfektne zladených cuvée vín. Čo je za tým?

Máme v ponuke relatívne širokú škálu odrodových vín, ale ďalší veľký priestor otvára kupážovanie vín. Spájaním dvoch-troch odrôd vieme vytvoriť komplex nových vnemov. Slovensko je na to mimoriadne vhodné ponukou červených, ale aj bielych vín. Ak je asambláž (spojenie) dobrá, výsledné víno je vždy lepšie ako jednotlivé vína, ktoré doň vstupujú. Víno sa stáva komplexnejšie, originálnejšie, rozmanitejšie, viacvrstvovejšie. Umocňuje jednotlivé odrody. Dobrým príkladom je cuvée 3 Burgundy.

Priblížme si ich.

3 Burgundy evokujú príbeh troch mušketierov, v tomto prípade ide o spojenie síl Rulandského bieleho (Pinotu blanc), Rulandského sivého (Pinotu gris) a Chardonnay. Spomedzi troch odrôd z Burgundska sa Rulandské biele dostalo na Slovensku do pozície outsidera. Spojením s Rulandským sivým a Chardonnay sme vytvorili úplne nové víno. Všetky vína sa narodili v Častkovciach a Čachticiach, ktoré sú súčasťou už povestného severného výbežku Malých Karpát končiaceho vo vinohradoch tamojšieho družstva. No mušt každého z nich prekvasil na víno v inom lone – Rulandské biele v drevenom sude, Chardonnay v betónovom tanku a Rulandské sivé v antikorovej nádobe.

Tri odrody, tri spôsoby kvasenia a napokon neočakávaný súzvuk. Kde sa vzal?

Drevo, betón a antikoro umožnili každej odrode vyjaviť svoje najlepšie stránky, ale až správnym zmiešaním vyústili do bohatej štruktúry vína. To prekvapí vôňou, dlhou chuťou s podmanivo krémovým tónom. Z každej odrody sme zobrali pozitívum a výsledok jedna plus jedna sú tri. Tá kupáž je veľmi populárna a žiadaná.

Vo vašom vinárskom osude sa zrkadlí posledných tridsať slovenských rokov. Odkiaľ kam vlastne sme sa dostali?

Všetko sa mení, spoločnosť, víno aj vinári. Na začiatku sme ľudí oslovili odrodovo veľmi výraznými vínami, s typickým ovocno-sviežim vnemom, v ľahkom šate. V čase socializmu boli vína ťažšie, nevýrazné, veľmi opulentné, veľakrát sladké so zvyškovým cukrom. My sme ukázali vína s novou tvárou, čo ľudí okamžite zaujalo. Dôležité bolo ale posúvať sa vpred, pretože ľudia cestovali, porovnávali slovenské vína so zahraničnou konkurenciou, ich nároky rástli, rovnako ako naša skúsenosť a odhodlanie meniť víno. Ponúkli sme limitované edície vína pod označením WMC (Winemaker’s Cut), ktoré zreli v sude niekoľko mesiacov na jemných kaloch, či barikové víno, víno robené kryomaceráciou (Veltlínske zelené) a ďalšími spôsobmi spracovania, ktoré pridali vínu nové vnemy, aromatické a chuťové vrstvy, zväčšili potenciál a komplexnosť vína.

Moderný chrám vína.
Moderný chrám vína.
Autor: Archív Spoločnosti MRVA&STANKO

Kto sú vaši zákazníci?

Vekovo či profesijne veľmi pestrá spoločnosť, ale všetkých, či už ide o mužov alebo ženy, spája víno. Usilujeme sa vystihnúť cez víno rozmanitosť slovenskej prírody aj slovenskej spoločnosti. Víno sa pije pri rôznych príležitostiach, s rôznymi jedlami, v rozličných obdobiach roka. Pri degustáciách doprajeme ľuďom čas na vychutnanie vína, upozorníme, ako dôležité je podávať víno v správnom pohári a pri správnej teplote. Ide o pôžitok aj estetický zážitok. Atmosféru dotvára pivnica, sudy, klenba nad hlavou. Vidíme, že ľudia sa snažia s vínom spriateliť, hľadajú v ňom omnoho viac ako nápoj, ktorý zmyje stres. Zisťujú, že víno sprostredkúva množstvo iných vecí, ktoré si predtým nevšímali.

Ako bezpečne spoznáte, čo ľuďom chutí?

Najlepším spôsobom sú degustácie. Počas roka ich robíme viac než 300. Je to niekedy únavné, ale uvedomujeme si, že ľudia chcú vidieť tváre, ktoré zosobňujú víno, čo im chutí. Majú množstvo otázok a práve cez tento živý dialóg získavame prehľad o tom, kam sa uberá vkus, nálada a chuť, po ktorej milovníci vína túžia. Prichádza k nám pestrá spoločnosť milovníkov vína, medzi nimi aj fajnšmekri, ktorí za vínom cestujú do rôznych krajín a sú veľmi nároční. Bývajú to zaujímavé diskusie, ktoré nás posúvajú vpred. Sami podnikáme cesty za vínom po celom svete. Sledujeme a aplikujeme nové technológie a trendy umožňujúce získať mušt z hroznovej bobule tak, aby sme ho kvasením premenili na víno v tej podobe, ako ho príroda stvorila. Neexistuje jedna správna cesta k cieľu, je ich veľa, my hľadáme súlad medzi modernou a tradíciou.

Snahou Slovákov vždy bolo ochutnať široké odrodové spektrum vín. Zdá sa, že čas nič na tom nezmenil. Prečo?

Predpokladali sme, že v súlade s modelom v zahraničí, kde vinárstva ponúkajú 4–6 odrôd, postupne zúžime diapazón odrodových vín. Lenže zvedavosť našich ľudí akoby nepoznala hranice. Na druhej strane, keď ľudia chcú stále viac navštevovať vinárstva, spoznávať vína, priestory, kde sa víno tvorí, je dobré demonštrovať prejavy vína na širokej škále odrôd. Keďže spolupracujeme s vinohradníkmi vo viacerých vinohradníckych oblastiach Slovenska, vieme predstaviť širšie spektrum odrôd, ktoré dávajú rôznorodosť vnemov. Aj to robí degustáciu atraktívnou. Isté veci musíme jednoducho rešpektovať.

Dnes sa veľa hovorí o pôvode vína, o jeho nezameniteľnom prejave vďaka terroiru. Prečo je taký dôležitý?

Lebo dáva vínu nezameniteľnú črtu. Od začiatku nášho vinárstva sme na etiketách označovali lokalitu, miesto, odkiaľ hrozno pochádza. Slovo terroir zahŕňa súbor pôdnych, klimatických, geologických a mikroklimatických faktorov, ktoré spolu s prácou vinohradníka a vinára ovplyvňujú konečnú podobu vína.

Betónová nádoba Galileo, svet sa točí stále okolo vína.
Betónová nádoba Galileo, svet sa točí stále okolo vína.
Autor: Archív Spoločnosti MRVA&STANKO

Zrejme lepšie ako vysvetliť je ochutnať to či ono odrodové víno z dvoch či troch rôznych oblastí.

Presne. Nechcem skĺznuť do toho, že každá odroda má nejaký špecifický etalón. Sú odrody, ktorým sa v rámci pôdnych a klimatických podmienok na Slovensku darí aj tu, aj tam, a pritom dávajú v závislosti od lokality jedinečný a nezameniteľný vnem. Tým nevravím, že najlepší Rizling rýnsky je z Belej alebo Chardonnay z Čachtíc. Nie. Vynikajúci je aj Rizling rýnsky malokarpatský, napríklad z Orešian, je pevný, minerálny, lebo vinič vyrástol na žulovom, bridlicovom podloží. To sa prejavuje na zložení pôdy a jej mineralita sa premieta vo víne. Niekto má rád túto ostrosť, pevnosť, mineralitu. Iný zasa uprednostňuje opulentnosť, medovosť, plnosť. A tú nachádzame v Rizlingu rýnskom dopestovanom na južnom Slovensku v Belej, Mužle či Dubníku, kde sú sprašovité pôdy.

Takže ktorý Rizling je lepší?

Ako som vravel, záleží na preferenciách toho či onoho konzumenta. Jedno vieme s istotou povedať, že určité odrody majú na Slovensku svoje stanovištia, kde sa im výnimočne darí, kde dajú nezameniteľný, jedinečný vnem. A zákazník si sám nájde, či mu ten vnem vína vyhovuje, alebo nie. Či uprednostňuje ostrosť, alebo opulentnosť. Bohužiaľ, niekde sa pestujú odrody v podmienkach, ktoré im vôbec nevyhovujú. Je to daň móde a snahám dať v období po novembri 1989 ľuďom víno, ktoré prv nepili. No až časom sa ukázalo, že niektoré polohy sa pre vtedy módne Chardonnay či Cabernet Sauvignon nehodili. Lenže vinohrad vysádzame na 30–40 rokov. Aj keď zistíme, že odroda tam nepatrí, tak ju nevyklčujeme, lebo je to drahý špás. Zmena príde až nástupom ďalšej generácie vinohradníkov a vinárov.

Dnes sa veľa hovorí o slovenskom víne. Ako ho však pri toľkých prejavoch rozmanitosti vlastne definovať?

Nie je jednoduché vyjadriť pár slovami podstatu slovenských vín pri rozmanitosti prejavov bielych, ružových a červených vín. Ale niečo slovenské vína predsa len zjednocuje. Nazdávam sa, že kritériom slovenského vína by mal byť pôvod hrozna, kvalita vína a určite schopnosť a ochota vinárov spolupracovať, promovať – predstavovať svoje víno ako víno slovenské. Takéto víno tvoria malí, strední aj veľkí vinári, s rôznou filozofiou a pohľadom na víno. Ten nemožno nikomu vnútiť, kritériom úspechu je trh, predaj vína. Spoločnosť sa bude ďalej diferencovať aj v nárokoch a predstavách, čo je dobré víno, takže napokon miesto je tu pre každého, kto dokáže nájsť dosť fanúšikov pre svoje víno.

Autor: Archív Spoločnosti MRVA&STANKO

Aká je teda budúcnosť slovenského vína?

V rukách ju majú vinohradníci, vinári, ale aj spotrebitelia. Víno má rado stabilitu, ale časy i samo počasie sú plné nepokoja a zmien. Keď sa však pozrieme do minulosti, tiež sa striedali obdobia vzostupu aj pádov vinárstva. Istým optimizmom ma napĺňa poznanie, že Slováci prešli kus sveta, porovnali a pochopili, že na Slovensku je veľa dobrých vinárov a široká paleta vín, ktoré vyjadrujú ducha a chuť krajiny, kde vyrástli. Čaká nás veľa práce pri obnove vinohradov, mnohé zostarli, ale napríklad v Modre, kde spojili sily vinohradníci, mesto aj všetci, ktorí v nejakej miere žijú z vinárskych podujatí, vidíme, že vínu sa začína dariť. Je dôležité spájať sa, vzájomne sa podporovať, nariekať nám nepomôže. Berme víno ako nápoj, ktorý spája ľudí a prináša hrdosť na svoj región.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist